Hvor skadelig er e-sigaretter?

Hvor skadelig er e-sigaretter?

0 810
Hvor skadelig er e-sigaretter

Ja, hvor skadelig er egentlig e-sigaretter?

Det er store uenigheter om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) vil at staten skal tillate salg av e-sigaretter med nikotin. Verdens helseorganisasjon (WHO) står på den andre siden og tror at e-sigaretter vil gjøre en ny generasjon til røykere og jobber for å stoppe e-sigaretter.
Britiske helsemyndigheter er med i debatten og de har publisert en stor uavhengig studie, der de konkluderer med 95% mindre risiko for skader enn ved røyking.

De nevner også at nesten halvparten av befolkningen (44,8%) ikke vet at e-sigaretter er ekstremt mye mindre skadelig enn vanlige sigaretter.

En annen interessant konklusjon, er at det ikke foreligger noen beviser for at e-sigaretter er inngangsportal til røyking.

Professor Kevin Denton, som er direktør for helse og velvære ved PHE, har følgende å si:

– Røyking er fortsatt den fremste dødsårsaken i England, og det beste en røyker kan gjøre er å slutte helt for alltid. E-sigaretter er ikke helt risikofritt, men sammenliknet med røyking, viser bevisene at de bare utgjør en liten fraksjon av risikoen. Problemet er at folk i større grad tror e-sigaretter minst like skadelig, noe som kan føre til at millioner av mennesker ikke stumper røyken, sier han.

En av medforfatterne, professor Ann McNeill ved Kings College i London, mener den kan være et godt verktøy for å slutte med røyken.

– Etter mitt syn burde røykere prøve damping, og dampere burde slutte å røyke helt.

Ikke alle er enige

Det er mange som ikke er enige i denne konklusjonen, en annen britisk studie fra april 2015, mener det er en trend blandt ungdommer, der mange blir hektet på det forskerne kaller «Nikotinverdenens rusbrus».

E-sigaretten fylles med en flytende væske som fordampes og deretter inhaleres. Selve den elektroniske sigaretten og nikotinfri væske selges over disk i Norge. Væske med nikotin må kjøpes i utlandet, og bestilles ofte over nettet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 700

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar